Цветина Георгиева е маркетинг мениджър на  най-разпознаваемия български букмейкър еfbet. Занимава

...
Цветина Георгиева е маркетинг мениджър на  най-разпознаваемия български букмейкър еfbet. Занимава
Коментари Харесай

Да подкрепяш спорта е кауза


Цветина Георгиева е маркетинг управител на  най-разпознаваемия български букмейкър еfbet. Занимава се с маркетинг на управителни позиции от над 10 години. Работи, както с български, по този начин и интернационалните марки, през ритейл маркетинг с марки като Nike, Adidas, Reebok и други. Както и през така наречен FMCG маркетинг с марките Jacobs и Нова Бразилия (за последния има и една сребърна премия от Effie, 2019). 

Бетингът е разумното продължение на кариерата й. И поради най-бързо разрастващата се промишленост в международен мащаб, и поради личността ѝ. Спортът й е значим. Обича да бъде под вода като сертифициран водолаз, обича и да тича - има приключен маратон във Валенсия, играе тенис и това не е всичко.
-->
Последният й план за огромния
букмейкър е новата реклама " еfbet подкрепя българския спорт ", която потегли в ефир в края на май и алегорично беше излъчена за първи път в Деня на българския спорт. Какво стои зад рекламата, която прекатурва визиите за клип на хазартна компания и отдава чест на всеки, обвързван със спорта? И по какъв начин един маркетинг експерт прави оценка триумфа, когато марката влага може би повече в спорт в сравнение с в реклама? Това са част от тематиките ни с Цветина.

 

Цветина, напълно скоро се завъртя новата реклама на efbet, която прави усещане, е много друга от всичко, което сме виждали до момента от марката, само че и от сектора. Тотално нова посока ли е това в рекламата на компанията?

През годините компанията усилва наличието си, както от позиция на реклама, по този начин и във връзка с вложенията в спорта. В последните 2 години имахме две информационни платформи, като и двете извършиха поставените цели. Под платформа имам предвид 360 градусови акции - телевизия, цифрови канали, външна реклама, събития. Спортът постоянно е участвал, само че в никакъв случай не е бил главен фокус на връзка, а като вложения не отстъпва. Затова в този момент акция, напълно отдадена на спорта, беше разумно развиване на досегашната ни връзка, поради действителната ни поддръжка към българския спорт. Работихме по тази платформа през последните години и чакахме новото видео да се появи с неспокойствие. Отзивите, които получаваме са страхотни - най-сигурната гаранция за свършена работа. 

Кампанията се роди много естествено, зад нея стои управлението на компанията - знаете, че са обвързани със спорта като почитатели и много прочувствено. Но още и efbet екипът, марката, който към този момент над 10 години сполучливо оперира на българския пазар, и освен. Зад рекламата стои нашата крейтив организация Saatchy & Saatchy, а оттова и превъзходен екип към осъществяването й, продуцентът Match Point, режисьорът Драго Шолев и още доста, доста хора. Професионалисти, всеки потвърдил се в сферата, в която работи.

Разкажете повече за фотосите, наподобява сте били на много места...

Целият снимачен развой, въпреки и с няколко дни целодневни фотоси, разнообразни местоположения и температурни амплитуди мина доста леко и безпрепятствено. Може би всеки се припозна в самата концепция и даде най-хубавото от себе си - крайният резултат потвърждава това.

Самата концепция обгръща всички хора, които по някакъв метод се свързват с прекарването " спорт ". Искаме да го покажем от другите му страни - от тази на спортиста, на фена, на индивида, който се грижи за терена, изобщо всеки, който има присъединяване. Искахме да стане ясно, че най-после на деня никой, в никакъв случай не съумява напълно самичък. Нужна е поддръжка.

С тази реклама в действителност не популяризираме артикул, а идея. И това е доста значимо да се означи и разбере вярно.  Подкрепата на българския спорт е идея, зад която стоим от години.  Не просто стоим, а интензивно работим и дружно със спортистите развиваме тази идея. Щастливи сме, че виждаме напредък, резултатите също няма да закъснеят.



Как се връща тази поддръжка към бизнеса? Спонсорството на спорта, добър метод за реклама ли е?

Финансово към efbet, на процедура това е доста комплицирано да се мери. Средствата, които влагаме в спорта са големи и в случай че те бъдат вложени в директна реклама - цифрова или друга, тази реклама евентуално няма да стопира от заран до вечер, а и ще мога да ви кажа много по-точни цифри. Но не това е концепцията. Чували сме доста пъти - " само че марката, логото Ви е на всички места ". Бих споделила на това, че там където е марката ни, отвън естествения подтекст, значи, че сме подкрепили финансово спорта. Независимо дали приказваме за тим от аматьорския футбол със средства за игрище, екипировка или друго и там виждате единствения билборд в селото. Или пък приказваме за финала на баскетболен мач, тъй като сме подкрепили федерацията да вземем за пример. Ние одобряваме поддръжката на спорта като идея.

" efbet подкрепя българския спорт " не е просто рекламна фраза, а нещо което вършим всеки ден. Това не е акция за обществена отговорност, това е отговорност към мястото, на което работим и живеем. Кампанията ни покрива доста спортове, само че за жалост няма по какъв начин да покрием всички, които имат потребност или концепция за надграждане. Много ни се желае все по-рядко да се постанова тази финансова поддръжка при другите спортове, а триумфите и достиженията да бъдат все по-големи, тъй като колкото и негативизъм да идва от дивана, всички живеем за огромните моменти на горделивост. Преди да се стигне до тях, обаче би трябвало поддръжка. Разбира се, освен и главно финансова, само че и условия за развиване.

Относно спонсорството на спорта от страна на
букмейкърите има известна дискусия в Европа - да остане или не. Защо съгласно Вас?

По света спортното спонсорство е огромен тренд и прогнозите са, че до 2030 година ще доближи размер от 150 милиарда $. Но международно обстановката е друга, тъй като равнището на развиването на спорта е друго. Защото самите клубове имат своята непрекъсната публика, залите и стадионите са цялостни, а излъчванията по малкия екран и онлайн доближават до голям брой хора. Това оказва помощ на спортните клубове да се устоят, печелят и прогресират, да имат доходи от билети и мърчъндайзинг например. Добрият артикул и метод прави спорта прелъстителен за рекламодателите от всички сфери, вложенията им се връщат. Най-големите марки, които поддържат спорта са известни марки за спортно облекло, самолетни компании, първокласни марки, даже компании от IT сферата. Букмейкърите в Европа и по света са едни от многото спонсори. В България обаче обстановката е малко по-различна. Както сподели Сашо Попов, треньорът на волейболния клуб ЦСКА, когато обявихме поддръжката си за тима - " Пред вратата си нямам опашка от спонсори ". Факт е, че в България обстановката е друга, тъй като мащабът е различен. Каква е мотивацията да станеш състезател? Ако погледнете действително, спорт в България съществува професионално поради мощното предпочитание на спортистите и поддръжката главно от
букмейкърите. Щастлива съм, че работя в компанията, която зададе тона в това отношение. Винаги сме се старали да бъдем новатори и да следваме международните трендове. Новата ни реклама е много друга от всички на пазара. Надяваме се ролята ни на трендсетър да се резервира и във връзка с поддръжката на българския спорт и конкуренцията също да оказва помощ от ден на ден за развиването на другите клубове. Защото в това има смисъл. Спортът е извънредно значим както за обособената персона, по този начин и за образуването на крепко общество.

Колко постоянно спортът Ви търси за поддръжка?

Краткият отговор на този въпрос сега е " много постоянно ". Отскоро имаме и специфичен уебсайт по тематиката -  , на който събрахме информацията и новините, свързани с тази част от активността ни. Обобщена, картината наподобява още по-внушително. Както споделих, добър знак за страната ни ще е, когато все по-малко федерации, тимове и спортисти имат потребност от финансова помощ. Разбира се, не по-малка е моралната страна на нещата, поддръжката на всички забъркани хора, почитателите, поддръжката към лиги и федерации е с основна цел да надгради и развие спорта, с цел да резервира или да върне интереса на хората към него. Ето да вземем за пример efbet Лига, която носи името на марката ни. В последните 5 години, родното състезание се трансформира в една по-добра посока, има повече отразяване от медиите, има по-висока гледаемост и така нататък Не е нужно да си експерт, вижда се с просто око.

Иначе поддръжката ни е разнообразна - има тимове, за които евентуално не сте и чували. Знаете ли да вземем за пример за Четвърта лига - ФК " Вихър " Раданово, ФК " Росица " Поликраище или ФК " Добруджански състезател "? Освен тях има още над 350 тима, които сме подкрепили с екипировка през годините. Има и такива, за които се приказва доста - като Лудогорец, ЦСКА 1948, още 3 тима от efbet Лига, 14 от Втора, 38 от Трета лига, Българска федерация по волейбол, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по бокс, Българска федерация по тенис на маса и други Има и такива, които се възраждат след години пауза поради липса на средства - приказвам за баскетболния клуб ЦСКА, който с изключение на, че се събра под управлението на националния треньор Росен Барчовски, сподели че за няколко месеца може да има и упоритости за първата тройка в Националната баскетболна лига. Случи се и нещо доста скъпо - тази поддръжка направи по този начин, че баскетболното дерби ЦСКА - Левски се върна в София след 13 години. Това, надавяме се, ще направи по този начин, че баскетболът ще има от ден на ден почитатели в залата в София. И говорейки за поддръжка - ще е хубаво българската аудитория на спортни събития и надпревари да се завърне в залите и по стадионите, тъй като това също е голяма поддръжка за българския спорт - и морална, и финансова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР